Roma lányok esélynövelése

  

A "bári shej" programban lévő lányoknak múltidőző foglalkozást tartottunk Ófehértón (2019.04.18.), ahol a Húsvét előtti ünnepi készülődéseket elevenítettük meg. Így a pászka sütését és húsvéti tojás festését. A foglalkozás végén rendkívüli élményekkel tértek haza lányaink. Az elkészült pászkákból mindeki vihetett haza, abban a reményben, hogy szüleik a jővőben ismételten visszatérnek ezen ősi tradíciónk gyakorlásához. Köszönet a házigazdának (Szabó Lászlónak), aki befogadta és helyet biztosított programunk megvalósításához. 

 

 

 
                                              

 

          


 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


 

2018. decemberében "bari shej" lányainknak tartott több foglalkozás is a karácsony, és a karácsonyi roma hagyományok ápolása hangulátában telt. Első ízben lányainkkal és azok szüleivel mézeskalácsot sütöttünk. Következő alkalmunkon karácsonyfa díszeket készítettünk, majd azokkal karácsonyfánkat díszítettük. Mindkét foglalkozás rendkívül meghitt, szeretetteljes családi hangulatban telt.


   

 

                  


 

 

 


 

    Az alábbiakban részletezett foglalkozások  az EFOP-1.4.4-14 kódszámú ,

             Roma lányok esélynövelése Kántorjánosiban című pályázat keretében valósultak meg

 


 Ősz váró foglalkozás

 

A mai foglalkozással a célunk, hogy lányaink szerezzenek minél több ismeretet az ősz, mint évszak tulajdonságairól, változásairól. Az időjárásnak megfelelő öltözködés elsajátítása. Találjanak ok-okozati összefüggést az időjárás változékonysága és a réteges öltözködés között. Tudjanak felismerni különbségeket és azonosságokat. Szívesen mondjanak verseket. Hallgassanak örömmel mesét. Szívesen énekeljenek, ismerjék fel a tanult dalokat. Türelemmel, odafigyeléssel rajzoljanak, vágjanak. A mozgás, a mozgásos játék legyen számukra öröm forrása. (A foglalkozás megvalósítása 2 részben 2018.09.21. és 2018.09.28-án valósult meg)

Kiemelt fejlesztési terület:

     - az időjárás változásainak felismerése

     - azonosságok, különbségek felismerése

     - figyelem, koncentráció-fejlesztés, szókincsbővítés

     - esztétikai érzék fejlesztése, vágás, nyírás elsajátítása

 

 A foglalkozás végén a maguk elkészített dolgokkal a helyiséget dekoráltuk, valamint munkájukat szerény ajándékkal (fülbevaló) elismertük.

 

  

   

   

A 2. foglalkozás végén két kislányunk születésnapját megünnepeltük.


 "Bari shej" - lányok a konyhából 

A mai foglalkozáson a "konyhába" invitáltuk a programban résztvevő lányainkat. Megnéztük hogyan lehet olcsón, gyorsan, és kevés gyakorlattal is finom dolgokat készíteni a. A gyerekek palacsintát (túrós, lekváros, csokis) és kókuszgolyót készítettek. A folyamatok elsajátítása után a lányok minden munkafolyamatot önállóan (felügyelet mellett) végeztek. 

Az elkészített finomságokat a foglalkozás végén közösen elfogyasztottuk, valamint minden kislány vitt haza kóstolót szüleinek, büszkélkedve, hogy nálunk elkészítette önállóan első palacsintáját.

 

     

   


 

Képtalálat a következőre: „családi nap”

Az EFOP-1.4.4-14 kódszámú ,Roma lányok esélynövelése Kántorjánosiban című pályázat keretében a helyi Álltalános Iskolával együttműködve Családi napot tartottunk.

 

 2018. 09.07-én közös szervezésű (Óvoda, Általános Iskola, Mérfőldkő Egyenlő Esélyekért Egyesület) családi napot tartottunk, a résztvevők száma meghaladta a 300 főt.

 

A megrendezésre került családi nap elsődleges célja a szülők gyermekek-tanárok, romák-nem romák közötti együttműködés erősítése volt.

Iskolánk diákjainak, szüleinek, valamint kisebb és nagyobb testvéreiknek igyekeztünk széles spektrumú programokat szervezni.

A napot közös bemelegítő tornával kezdtük. Ezt követően többfordulós sorversenyen vehettek részt a gyerekek szüleikkel karöltve. Az apa-fiú focibajnokságot rendkívül élvezték a résztvevők. Ugrálóvár egész nap rendelkezésre állt.

A napot közés ébéddel zártuk. 

 

      

       

A "bari shej" program keretében Családi napot szervezünk. Szeretettel várunk minden kedves családot.

 

 


  A programban résztvevő lányokkal állatkertben voltunk (2018.08.23)

 

A kirándulás az EFOP-1.4.4-14 kódszámú ,Roma lányok esélynövelése Kántorjánosiban című pályázat keretében valósult meg

 

       

        

 


 

A "bari shej" EFOP-1.4.4-17-2017-00104 azonosító számú projekt keretében Életvezetési fejlesztő foglalkozást bonyolítottunk le Nagyecseden (2018 augusztus 6-tól augusztus 13-ig)

 

Az életvezetési fejlesztő foglalkozás során a célcsoportnak (20 fő általános iskolai Roma lány) fontos volt elsősorban a bizalmi légkör kialakítása, majd az életkorból, élet és társadalmi helyzetből fakadó témakörök áttekintése:

  • identitás és önismeret, viselkedéskultúra
  • kamaszkor, család, barátok
  • kommunikációs és szociális kompetenciák
  • iskola, munka, karrier
  • egyéni akciótervek, karriertervek készítése
  • az életben felbukkanó nehézségek elleni küzdés
  • a fiatal lányok teljes jövőképe

 

Életvezetési workshopon vettünk részt Nagyecseden, ahol a programban résztvevő lányok mégjobban összekovácsolódtak a beszélgetéseknek köszönhetően.Jobban megismerték önmagukat és a körülöttük lévőket is.Nagyon jól érezték magukat a lányok.

  

    

                       

 

   

         

 


 

 A program az EFOP-1.4.4-14 kódszámú ,Roma lányok esélynövelése Kántorjánosiban című pályázat keretében valósult meg.

 

2018. július 2-től július 7-ig a programban résztvevő lányokat táboroztattuk a nyírgyulaji Szafi Kempingben, ahol tartalmas foglalkozásokon vettek részt.Többek között kvízjátékokban, külömböző vetélkedőkben, vizifociban, íjászatban, kézműves foglalkozásokon, valamint Lakatos Gyuri , a Romano Glaso együttes vezetője néhány cigány és magyar népdalt tanított meg a lányoknak és gitárral kísérte őket, illetve cigánytáncolhattak is kedvükre.

 

 

 


 

Megtartottuk első pályaorientációs foglalkozásunkat Szikszay Erzsébet közreműködésével. Természetesen nem maradt el a júniusi születésnaposok felköszöntése sem, mentoruk tortával kedveskedett nekik. 

 

      

      

      

                                                   

 


 

     Megünnepeltük a májusban született lányok születésnapját, egyik mentorunk tortát is készített a jeles alkalomra ( telik az idő, a 3 leányzó már 35 éves... ha összeadjuk az életkorukat :) ). A gyereknap alkalmából pedig játékkal telt a délután; vicces feladatokkal, jó hangulatban, nagyokat nevetve zártuk a hetet.

 

        

        

 

 

A székfoglaló bajnokunk: 

 


  

      A fogápolás fontosságára hívtuk fel a lányok figyelmét a pénteki foglalkozáson. Az előadás keretein belül megismerkedhettek a lányok a fogmosás helyes technikájával.

      

 

      

 

 

 


 

     Önismereti foglalkozást tartottunk a lányoknak, melyet egy közös fagyizással zártunk.

        

 

   " Nyaljuk a fagylaltot... ♬♪♩♫" 


 

      2018.05.03-án anyák napi műsort tartottunk. A gyerekek egy szál virággal, verssel és az általuk készített ajándékokkal köszöntötték édesanyjukat, nagymamájukat.

        

 

      

 

      

 

 


 

      2018.04.27-én majálist tartottunk ahol egy kis ebéddel kedveskedtünk a gyermekeknek és minden erre járónak. Ezután, a jó időnek hála, a szabadban tarthattuk meg a foglalkozást ahol a lányok megmutathatták tánctudásukat.

      

 

     

 

     

 

     

 

 


 

      Pénteken megrendezésre került a Roma lányok esélynövelése programunkkal kapcsolatos információs nap. A rendezvényt a Kántorjánosi óvoda "Katica csoport" táncos előadása nyitotta meg, ezután vendégeink Rell Mirabella előadásában hallgathattak meg néhány gyergyói népdalt. A programmal kapcsolatos ismertetőt egyesületünk elnöke, Rostás Gusztáv tartotta, a felmerülő kérdésekre pedig a projekt szakmai vezetője, Rácz Istvánné adott választ. Ebéd után egy bemutató keretein belül a vendégeink betekintést nyerhettek hogyan is zajlik egy foglalkozás, mivel ösztönözzük a programba bevont kislányokat a tanulásra, a közösségi munkára.
Köszönjük mindenkinek a megtisztelő részvételt! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

 

Egy mesés, felolvasós délutánt tartottunk a mai foglalkozás alkalmával

      

 

        

 


 

      A mozgás és a játék is fontos, ezen a foglalkozáson kellemesen el is fáradt mindenki :)

       

 


 

     Húsvét alkalmából tojást készítettünk, illetve megrendezésre került a "húsvéti tojásvadászat" is. Ismét egy jó hangulatú, érdekes foglalkozáson vagyunk túl. 

        

 

        

 


 

     Közelgő nemzeti ünnepünk alkalmából a programunkban résztvevő iskolás lányok saját készítésű díszekkel és a 12 pont elszavalásával tisztelegtek hőseink előtt.

        

      

  


 

      Az első foglalkozás alkalmával a szülők megismerkedhettek a programmal, megtudhatták miben tudjuk segíteni a gyermekeiket, miért fontos ez az gyermekük jövőjére tekintve. A lányok megismerhették mentoraikat, akik az elkövetkező  2 év során egyengetik majd útjukat.

                                             "Célunk, hogy csökkentsük a hátrányos helyzetű roma lányok iskolai lemorzsolódását."   

 


 

Kedves ismerőseink és barátaink!

     Az Európai Uniónak és az Emberi Erőforrás Minisztériuma EU fejlesztések végrehajtásáért felelős helyettes államtitkárságának köszönhetően, 2018. február 1-el elindult Kántorjánosiban a Roma lányok esélynövelése című projektünk. A projekt időtartama 2 éves. Egyesületünk több éves álma valósult meg ezzel. Köszönjük a támogatást!

 

 

A szervezet feladatának tekinti a hátrányos helyzetű csoportok felkarolását,társadalmi felzárkózását,hogy megtalálják magukat és értékes tagjai legyenek a társadalomnak.A cél az,hogy értékként tudjanak tekinteni a helyi hagyományokra,szokásokra.

Hívjon minket bátran!

+36-44-886-337
+36-30-876-7001

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk