Nagyapám Kincse Program

 

     Egyesületünk 2017.04.13-án Húsvét váró foglalkozást szervezett az általános iskolások számára. A foglalkozáson húsvéti fát állítottunk, melynek díszitéséhez tojásokat festettünk. A kézműves foglalkozáson különböző technikákkal a gyerekek nagyon szép alkotásokat készítettek, mely az ünnepi szokásokat eleveníti fel. A programban a "Nagyapám Kincse" önkéntes diákjai is részt vettek. Köszönjük a gyerekeknek a részvételt. Mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepet kíván a Mérföldkő Egyenlő Esélyekért Egyesület.  

 

 


 

 

     Az egyesület soron következő programja 2017.február 27-án valósult meg a Pántlika kézműves műhely kiállítással, melynek helyszíne a Kántorjánosi Csicsergő Óvoda volt. A kiállításon nagyon sok megközelítőleg 100 tárgyat állítottunk ki. Ezúton köszönjük az ötletgazdának a Vidékfejlesztési és Közművelődési Egyesület programirodának a kiállított tárgyak idehozatalát ill. a Csicsergő Óvoda közreműködését, hogy helyet biztosítottak.

 

2017. február 11-én a kétnyelvű(cigány, magyar) webrádiózásról szóló ismeretek elsajátításáról tartott előadást Viktória a Hajó Rádió volt szerkesztő/műsorvezetője. A programot 10 közösségben kívánaja bemutatni az ötletgazda. A fiatalok kezdetkor félszegen adtak interjút, de utána feloldóttak és már könyebben tudtak válaszolni a feltett kérdésekre. Ezen felül beszéltünk a példaképről, barátságról. Ezúton köszönjük a vendégeinknek a megjelenést. Jó élmény volt.

A program a "Nagyapám kincse" program keretében valósult  meg.

 

 

 

A soron következő programunk 2017.február 7-én volt Kántorjánosiban a Tudás Házában.

A program megnevezése

"Nagyapám kincse" program a Roma- nem roma interkulturális Útvonal és attrakciók alapjainak megteremtéséért

Kérdéseket tettünk fel a résztvevőknek, hogy régen a településre vonatkozóan milyen udvarlási szokásokat tartottak. Milyen esetekben történt meg a szöktetés, hova szöktették el a lányt és mit tehettek a  szülők amikor már a lányukat elszöktették. Jó dolognak tartották-e a szöktetést? Ezen felül még beszéltek az étkezési szokásukról roma vonatkozásban.

 Ezúton is köszönjük a lehetőséget a Tudás Háza munkatársainak!

 

 

 

2017.január 30-án a Nefelejcs Hagományőrző csoportnál jártunk,ahol kedvesen szeretettel  fogadtak minket és  szívesen meséltek a régmúlt idők történéseiről, szokásokról, hagyományokról.Valamint  megtekinthettük egy tag Szerencsiné Gutrai Jolán féltve  őrzött vajköpülőjét és vizeskorsóját.

Ezúton is köszönjük a lehetőséget.

A program a "Nagyapám kincse" program keretében valósult  meg.

 

 

 

A nagyapám kincse program keretében látogatást tettünk a Kántorjánosi helyi Csicsergő Óvodában, ahol a Márton napi hagyományokat elevenítették meg a középső csoportos gyerekek.A program végén a vezető óvonőt is megkérdeztük az óvoda sajátos hagyományairól, hogy hogy és miképpen szoktak megemlékezni egy egy jeles napról.Erről hanganyagot és videótfelvételt is készítettünk.

 

 

 


 

 

Kántorjánosiban látogatást tettünk a helyi temetőbe.Érdekességként említjük meg , hogy egy képviselő testületi határozat alapján akik kriptás temetést kérnek az elhunyt szeretteinek, azok a temető egy elkülönített részén kapnak helyet.Ezt a fajta temetkezést a faluban csak a roma lakosok veszik igénybe.Hozzávetőlegesen közel már 30 éve.Egy különös hagyományt szeretnénk még megemlíteni ugyanúgy roma körben a koporsóban az elhunytnak a viselt ruháját teszik mellé és asztalt illetve széket, szőnyeget is tesznek be.Vannak akik italt is helyeznek el.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Szikszay Józsi bácsinak köszönhetően újból egy nagy élménnyel tudtunk gazdagodni , illetve egy tradicionális hagyományt örökítettünk meg . A kukoricatörés folyamatát ismertette és mutatta be nekünk Józsi bácsi.A program a " Nagyapám kincse" című projektben résztvevő gyerekekkel valósult meg.

 

                             

 


 

2016.10.28-án megrendeztük a "Nagyapám kincse" program helyi társadalmasító és egyben népszerűsítő eseményét, melyen a meghívottak és a programban lévő  gyerekek is részt vettek.A rendezvény meghitt hangulatban zajlott.A gyerekekkel a program kapcsán megkezdtük a karácsonyra való készülődést, melyből ízelítőül előadtak, énekeltek két dalt. 

 

 


 

 A "Nagyapám kincse " programban résztvevő fiatalokkal Kántorjánosiban egy hatalmas értéket fedeztünk fel és remélhetőleg mentettünk meg.Egy helyi bicikli kerékjavító mesternél , Józsi bácsinál jártunk, aki 50 éve űzi ezt a szakmát.Megmutatta nekünk a küllő javítás fortélyait.Mesélt nekünk az életéről és arról hogy ezt a mesterséget magától tanulta meg, apránként rájött minden csínjára.A mai napig bőven akad munkája.

 


MEGHÍVÓ
A Közművelődési és Vidékfejlesztési Programiroda Egyesület szeretettel vár minden kedves érdeklődőt, ismerőst, barátot a "Nagyapám Kincse" Program projektindító és egyben népszerűsítő rendezvényre. 

 

 


 

Kántorjánosi értékei 2016-ban.......

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tegnap a " Nagyapám kincse" programban résztvevő gyerekekkel meglátogattuk a helyi görög katolikus templomot, ahol Kerezsi János Atya mesélt nekünk a templom épületéről, a helyi görög katolikus egyház működéséről.A látogatáskor a gyerekek jól érezték magukat, fényképeztek, kameráztak és az egyik gyerek , Nágel Marcell interjút készített az Atyával.Meglepő módon egy nagyon jó élménnyel távoztak a templomból.Ezúton köszönjük az Atyának a segítőkész tárlatvezetést.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

A szervezet feladatának tekinti a hátrányos helyzetű csoportok felkarolását,társadalmi felzárkózását,hogy megtalálják magukat és értékes tagjai legyenek a társadalomnak.A cél az,hogy értékként tudjanak tekinteni a helyi hagyományokra,szokásokra.

Hívjon minket bátran!

+36-44-886-337
+36-30-876-7001

Ez a weboldal cookie-kat használ annak érdekében hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújtsa. További információk